Početna stranica          Kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima  »  Ioni i njihov utjecaj na kvalitetu zraka zatvorenih prostora

Degenia Velebitica RSS Feed Degenia Velebitica Facebook Degenia Velebitica Twitter

Ioni i njihov utjecaj na kvalitetu zraka zatvorenih prostora

Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja
Velebitska Degenija

Velebitska Degenija

Endemični dragulj velebitske i hrvatske flore - raste večinom na finijim i smirenijim točilima što leže prema jugoistoku i u pukotinama stijena, cvate u svibnju i lipnju.

Klima na Velebitu

Klima na Velebitu

Klima na Velebitu drastično varira na malim udaljenostima (10 km) od submediteranske klime u velebitskom kanalu do planinske klime na ogoljelim vrhovima Velebita, te kontinentalne klime Ličke visoravni.

Život na Velebitu

Život na Velebitu

PISANI KAMEN - Iznad Kosinjskog Bakovca, u šumi Begovača, kod vrela Begovača, nalazi se PISANI KAMEN, epigrafski spomenik iz IV stoljeća.

Velebit park prirode

Velebit park prirode

Kako nam kazuju geografski, orografski i drugi izvori, brdski masiv Velebita, jedan od najznatnijih u užem dinarskom području, proteže se, u dužinu otprilike 145 km, od Vratnika nad Senjom na sjeverozapadu do okuke Zrmanje na jugoistoku.

Ioni i njihov utjecaj na kvalitetu zraka zatvorenih prostora

Ioni i njihov utjecaj na kvalitetu zraka zatvorenih prostora

Što su ioni i kako nastaju
Ioni su atomi ili molekule koji su dobili ili izgubili elektron. Kada atomi izgube elektron nastaje pozitivan ion, a kada prime elektron nastaje negativan ion.
U prirodi najpovoljnije stanje ionizacije zraka je nakon nevremena, olujnih i grmljavinskih pljuskova, kada dolazi do atmosferskih pražnjenja. Tada se u zraku nalazi zamjetno više negativnih nego pozitivnih iona. Male kisikove negativne ione nalazimo u osvježavajućem okružju u blizini slapova, u borovim šumama, planinama te pokraj morske obale. Na tim mjestima može se naći od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća negativnih iona po kubnom centimetru zraka. Organizmu je za normalno funkcioniranje potrebno 1000 negativnih iona po kubičnom centimetru zraka. U tipičnom stambenom prostoru obično se može izmjeriti oko 100 negativnih iona/cm3, dok u poslovnim objektima i uredima prosjek je tek između 25 i 50 negativnih iona/cm3 zraka. U idealnim uvjetima broj negativnih iona je između 2000 i 4000 /cm3.

Što utječe na pomanjkanje negativnih iona
Kroničnom pomanjkanju negativnih iona u zatvorenom prostoru stanova pridonose klimatizacijski uređaji, grijanje, sintetička vlakna u odjeći i namještaju, dim cigarete, električni uređaji, fluorescentna svjetla, električni uređaji, elektronička oprema, TV ekrani i armirani beton koji sprječavaju regeneraciju (reionizaciju) zraka. U zatvorenim radnim prostorima kao što su tvornice i poslovni objekti koncentracija iona u zraku je još nepovoljnija. Razlog tome su goleme količine čelika i betona što ih zgrade sadrže, koji upijaju negativne ione kao magneti.

Kako negativni ioni pospješuju kvalitetu zraka zatvorenih prostora
Istraživanja pokazuju da je stanje elektriciteta, tj. koncentracija negativnih i pozitivnih iona u zraku, ima značajan utjecaj na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima. Kada se pojave u zraku, negativni ioni se brzo vežu na čestice koje lebde. Zbog vezanja s ionima čestice postaju preteške da bi dalje lebdjele zrakom te padaju na pod čime se smanjuje mogućnost njihova ulaska u respiratorni sustav i njihov negativan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Utjecaj negativnih iona na zdravlje ljudi
O utjecaju negativnih iona na ljudsko zdravlje zna se već oko 40 godina, te postoje brojna znanstvena istraživanja koja to dokazuju. Najčešći simptomi uzrokovani pomanjkanjem negativnih iona su smanjenje tjelesne snage i koncentracije, uznemirenost, bezvoljnost, loš san i glavobolje, a kod labilnih i preosjetljivih osoba povećava se još i agresivnost i razdražljivost. Negativni ioni blagotvorno djeluju u sljedećim slučajevima: astma, bronhitis i dišni putovi, srce i krvni tlak, živčani sustav i koncentracija, iscrpljenost, gripa i druge viroze, brojne druge degenerativne bolesti. Negativni ioni osnažuju i revitaliziraju naš imunološki sustav, povećavaju energiju i smanjuju učinke stresa. Oni poboljšavaju budnost i koncentraciju preko dana, dok tijekom noći omogućavaju dubok i dobar san.

▼   POVEZANI ČLANCI
Ostali činbenici koji utječu na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima
Ostali činbenici koji utječu na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima
Buka, rasvjeta i vlažnost imaju značajan utjecaj na ljude, zbog čega su…
Klima uređaj kao izvor onečišćenja u zatvorenim prostorima
Klima uređaj kao izvor onečišćenja u zatvorenim prostorima
Biološka kontaminacija je najčešći problem klimatiziranih prostora i ujedno predstavlja najveću opasnost.…
Izvori onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru
Izvori onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru
Mnogi biološki i kemijski agensi kontaminiraju zrak u zatvorenim prostorima. Prisutnost onečišćenja…
Onečišćenje zatvorenih prostora-javno zdravstveni problem
Onečišćenje zatvorenih prostora-javno zdravstveni problem
Briga o kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima i briga o zdravlju ljudi…
Hrvatska kvaliteta

SPONZORI

Miloc
Proluft Zagreb
Degenia Velebitica