Degenia Velebitica RSS Feed Degenia Velebitica Facebook Degenia Velebitica Twitter

Utjecaj klimatiziranih hotelskih prostora na goste

Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja  •  DEGENIA VELEBITICA  •  Prvi hrvatski standard čišćenja, dezinfekcije i održavanja klima uređaja
Velebitska Degenija

Velebitska Degenija

Endemični dragulj velebitske i hrvatske flore - raste večinom na finijim i smirenijim točilima što leže prema jugoistoku i u pukotinama stijena, cvate u svibnju i lipnju.

Klima na Velebitu

Klima na Velebitu

Klima na Velebitu drastično varira na malim udaljenostima (10 km) od submediteranske klime u velebitskom kanalu do planinske klime na ogoljelim vrhovima Velebita, te kontinentalne klime Ličke visoravni.

Život na Velebitu

Život na Velebitu

PISANI KAMEN - Iznad Kosinjskog Bakovca, u šumi Begovača, kod vrela Begovača, nalazi se PISANI KAMEN, epigrafski spomenik iz IV stoljeća.

Velebit park prirode

Velebit park prirode

Kako nam kazuju geografski, orografski i drugi izvori, brdski masiv Velebita, jedan od najznatnijih u užem dinarskom području, proteže se, u dužinu otprilike 145 km, od Vratnika nad Senjom na sjeverozapadu do okuke Zrmanje na jugoistoku.

Utjecaj klimatiziranih hotelskih prostora na goste

Pozitivni utjecaj klimatiziranih hotelskih prostora

 

O pozitivnom utjecaju klimatiziranih hotelskih i ostalih ugostiteljskih prostora na goste može se u najkraćim crtama zaključit slijedeće:

 

U posljednje vrijeme sve smo više suočeni s ekstremno visokim temperaturama i visokom vlažnosti vanjskog zraka koji ima sve štetniji utjecaj na zdravlje i opće stanje ljudi.

 

Klimatizacija hotela i ugostiteljskih objekata idealno su rješenje za zaštitu gostiju od nepovoljnih vanjskih utjecaja. Kondicioniranjem zraka postiže se optimalna kvaliteta zraka. Takav zrak je čist, optimalne temperature i vlažnosti. Za ugodan boravak gostiju u klimatiziranim hotelima tokom ljetnih mjeseci preporučuje se razlika između temperature vanjskog i unutarnjeg zraka od 5 - 6°C, vlažnost od cca 50% i brzina strujanja zraka od max. 0,3 m/s.

 

Razlika između vanjske temperature i one u zatvorenom prostoru hotela i ugostiteljskog objekta ne smije nikada biti prevelika, inače se postiže upravo suprotan efekt, koji je, u pravilu, štetan za zdravlje. Zbog toga treba uvijek gosta savjetovati da podesi klima uređaje u svojim sobama za nekoliko stupnjeva Celzijevih manje, najbolje do 5, nego što je vanjska temperatura.

 

Isto je tako važno da se desetak minuta prije planiranog završetka boravka u prostoriji isključi klima uređaj. Na taj se način omogućuje da se čovjekov organizam polagano prilagođava vanjskoj temperaturi, kako izlazak iz hotela ne bi predstavljao šok za organizam, što također može imati neželjene posljedice.

 

Ako su donekle zadovoljeni gore navedeni uvjeti stvorit će se optimalna unutarnja atmosfera, gost će se u hotelu osjećati ugodno, sigurno i zaštićeno od vanjskih nepovoljnih uvjeta.

 

Posebno se u vrijeme vrućih i sparnih dana preporučuje boravak u klimatiziranim prostorima hotela starijim gostima i gostima sa krvožilnim bolestima (srčanim bolesnicima, osobama sa povišenim krvnim tlakom i sl.).

 

Negativni učinci klimatiziranih hotelskih prostora

 

Turisti koji provode dulje vrijeme u zatvorenom klimatiziranom prostoru nerijetko mogu imati zdravstvenih problema koji su najčešće povezani s lošom kvalitetom zraka i mikroklimom u tom prostoru, pa makar se to radilo i o visoko kvalitetnim hotelskim i ugostiteljskim objektima.

 

Negativni učinci klimatiziranih prostora na osjećaj ugode i po zdravlje gostiju proizlaze prvenstveno iz dva osnovna razloga. Prvi razlog je nepravilno rukovanje, a drugi razlog je neodržavanje ili neadekvatno održavanje uređaja za klimatizaciju.

 

Ako u hotelu nisu optimalno podešeni glavni parametri koji utječu na kvalitetu zraka (temperatura, vlaga, uvođenje svježeg zraka i brzina strujanja zraka) gost će se osjećat nelagodno i izbjegavat će boravit u tom prostoru.

 

Temperatura klimatizirane i vanjske temperature u ljetnim mjesecima ne bi smjela biti veća od 5-6°C u hotelu odnosno ugostiteljskom objektu Ulazak ili izlazak iz hotela i ugostiteljskog objekta u kojemu je velika razlika između temperature vanjskog i unutarnjeg zraka može u ljetnim mjesecima kod gosta izazvati temperaturni šok jer se organizam u tako kratkom vremenu ne može adaptirati na tako naglu promjenu temperature.

 

Neadekvatna ventilacija, odnosno nedovoljno uvođenje svježeg zraka može kod gostiju uzrokovat umor, malaksalost, pospanost, glavobolju, neraspoloženje, jednostavno rečeno loše psihičko i fizičko stanje.

 

Isto tako buka koju pri radu mogu stvarati uređaja za klimatizaciju te nepravilno podešen smjer strujanja zraka, kao i njegova brzima mogu nepovoljno utjecati na osjećaj ugode ili neugode gostiju u hotelu ili ugostiteljskom objektu.

 

Zrak iz uređaja za klimatizaciju koji se ne održavaju redovito ili se održavaju na neodgovarajući način kontaminiran je mikroorganizmima: bakterijama i plijesnima, kao i drugim zagađivačima prisutnim u unutarnjem prostoru hotela ili ugostiteljskog objekta.

 

Biološka kontaminacija hotelskih i drugih ugostiteljskih objekata je najčešći problem klimatiziranih prostora i ujedno predstavlja najveću opasnost.

 

Neadekvatno održavani zatvoreni hotelski i drugi ugostiteljski prostori kao i uređaji slabije kvalitete zadržavaju pelud, pijesak, spore gljiva, mrtve insekte, ostatke perutanja kože ljudi i životinja, dlačice, vlakna papira i sl.

 

Kondenzirana vlaga u toplom periodu godine, u kombinaciji sa navedenim organskim materijalom čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama. Primarni biološki kontaminanti su bakterije i gljive, ali one proizvode i sekundarne zagađivače.

 

Posljedice po zdravlje gostiju mogu biti različite vrste infekcija i alergijske reakcije koje se tijekom vremena mogu značajno komplicirati, različiti poremećaji i oboljenja respiratornog sustava, učestale i sve intenzivnije glavobolje.

 

Ponekada zdravstveni problemi gostiju koji su uzrokovani mikroorganizmima kontaminiranim zrakom iz klima uređaja koji se redovno neodržavaju mogu biti mnogo ozbiljniji, nerijetko i sa smrtnim ishodom za gosta.

 

Najopasnije oboljenje, koje može imati i smrtni ishod, je tzv. legionarska bolest, izazvana Legionella bakterijama, koje se u sustavu za klimatizaciju, ukoliko se pravilno ne održava, mogu namnožiti.

Hrvatska kvaliteta

SPONZORI

Miloc
Proluft Zagreb
Degenia Velebitica