Dezinfekcija je skup različitih mjera koji se provode s ciljem uništavanja, usporavanja rasta i razmnožavanja ili uklanjanja većine mikroorganizama.
MJERE DEZINFEKCIJE
Dezinfekcija se provodi mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim mjerama.
Mehaničke mjere dezinfekcije
Mehaničke mjere dezinfekcije podrazumijevaju mehaničko uklanjanje mikroorganizama s radnih površina, predmeta ili u prostoru kao samostalne metode uklanjanja mikroorganizama, odnosno stvaranja preduvjeta za uspješno provođenje drugih postupaka dezinfekcije, a provode se struganjem, metenjem, odmašćivanjem i pranjem, filtracijom, ventilacijom i taloženjem.
Fizikalne mjere dezinfekcije
Fizikalne mjere dezinfekcije podrazumijevaju uporabu topline (suha ili vlažna) koja svojim djelovanjem uništava, usporava rast i razmnožavanje ili uklanja većinu mikroorganizama.
Kemijske mjere dezinfekcije
Kemijske mjere dezinfekcije podrazumijevaju uporabu kemijskih tvari, odnosno dezinficijensa, koje svojim djelovanjem uništavaju, usporavanju rast i razmnožavanje ili uklanjaju većinu mikroorganizama.
Pranjem se kao mehaničkom mjerom dezinfekcije sa površine uklanja prljavština i većina mikroorganizama. Zaostale mikroorganizme dodatno uništavamo, reduciramo njihov broj, korištenjem dezinficijensa.
ODABIR SREDSTAVA ZA DEZINFEKCIJU
Odabir sredstva za dezinfekciju i njegovo djelovanje
Kod odabira sredstva za dezinfekciju moramo biti vrlo pažljivi. Odabir najprikladnijeg dezinficijensa ovisi o mnogim čimbenicima. Preporučuju se dezinficijensi širokog spektra djelovanja koji su aktivni u većem razrjeđenju i koji imaju visok stupanj tolerancije na prisutnost organske nečistoće. Dezinficijens treba biti postojan u kontaktu s površinom koja se tretira i imati produljeno djelovanje. Sredstvo ne smije biti štetno po zdravlje ljudi i okoliš. Ne smije biti korozivno i neugodnog mirisa.
Sredstvo za dezinfekciju potrebno je prema uputama proizvođača ostaviti jedno određeno vrijeme da djeluje na površini. Sredstvo ima potpun učinak ako je površina dobro natopljena i ako je sredstvo djelovalo dovoljno vremena jer tada njegove aktivne tvari mogu doprijeti do membrane stanice mikroorganizma.
Molekule dezinficijensa se hvataju za membranu stanice mikroorganizma i uništavaju je svojim djelovanjem na vanjskoj stjenci ili ulaze u unutrašnjost stanice te je tu uništavaju.
Dezinfekcija nije apsolutno uništavanje mikroorganizama na nekoj površini. To je samo velika redukcija zaostalih stanica (smanjenje broja).
Smatramo da je dezinficijens dobro učinkovit ako postiže redukciju mikroorganizama 105-106 /cm2 površine (to znači da na nekoj jedinici površine ili volumena može uništiti 100 000 – 1 000 000 mikroorganizama).
Dobri dezinficijensi imaju široki spektar djelovanja (uništavaju mikroorganizme vrlo različitih vrsta - bakterije, viruse, plijesni).
OTPORNOST MIKROORGANIZMA NA DEZINFICIJENSE
Kod primjene dezinficijensa pojavljuje s problem otpornosti (rezistencija) pojedinih vrsta mikroorganizma na neke dezinficijense.
Neadekvatno čišćenje i dezinfekcija omogućuju mikroorganizmima mutiranje (mijenjanje u genima što ima za posljedicu promjenu ponašanja mikroorganizama – u našem slučaju stvaranje otpornosti na dezinficijens). Čišćenje i dezinfekcija sami po sebi a osobito česti propusti u čišćenju i dezinfekciji mogu biti okidač za mutacije. Stečena svojstva se prenose na potomstvo a mogu se prenositi i na druge mikroorganizme u biofilmu (vidi dio o biofilmovima).
Osim toga mogu se dogoditi i aktivacije neaktivnih gena pa tako mikroorganizam dobiva nova svojstva – postaje otporan na dezinficijens.
Protiv te biološke pojave borimo se tako da:
- koristimo optimalno vrijeme djelovanja i koncentraciju dezinficijensa na čistu površinu,
- mijenjamo vrste dezinficijensa periodično ako postoji opasnost od rezistencije (ako je dokazana),
- jako oštećene površine - pohabane materijale (dijelove) treba mijenjati jer su oni izrazito teške za očistiti ili je nemoguće pčistiti,
- koristimo dezinficijense koji su dokazano učinkoviti za određenu namjenu,
- vršimo praćenje – mjerimo učinkovitost postupaka čišćenja i dezinfekcije određivanjem mikrobiološke čistoće površina dijelova klima uređaja.